Глобальне потепління – традиційні виноградники можуть зникнути до кінця століття

90% традиційних виноградників у всьому світі можуть зникнути протягом десятиліть

Популярне вино може зникнути до кінця століття © unsplash.com/crtvdan І це лише частина проблеми.

Улюблені вина багатьох можуть невдовзі перестати існувати. Вчені заявили про те, що деякі з традиційних виноробних регіонів світу, від Європи до заходу США, можуть повністю зникнути протягом десятиліть, повідомляє CBS News.

Це пов’язано з тим, що умови, необхідні для вирощування винограду, погіршуються через зміни клімату.

Через те, що люди продовжують спалювати викопне паливо, на планеті стає тепліше. Підвищення температури впливає на все: від кругообігу води до місць, де люди можуть безпечно жити, і призводить до екстремальних погодних явищ.

В ході нового дослідження вчені виявили, що вплив зміни клімату на прибережні та рівнинні регіони Іспанії, Італії, Греції та Південної Каліфорнії, де проживають одні з традиційних виробників вина у світі, значний.

До кінця століття, тобто лише за 76 років, 90% цих регіонів опиняться під загрозою зникнення. Дослідники називають загрозами для виноградників надмірну посуху та частіші хвилі тепла, пов’язані зі змінами клімату. Температура, опади, вологість, рівень радіації та вуглекислого газу в регіоні також є життєво важливими компонентами виробництва вина, і всі вони змінюються разом з кліматом.

“Ми оцінюємо суттєвий ризик непридатності (від помірного до високого) для 49-70% існуючих виноробних регіонів, залежно від ступеня глобального потепління”, – заявили вчені.

Але не можна говорити, що для виробництва вина немає надії. Підвищення температури може зробити інші регіони придатнішими для виноградників. Але ця «придатність» залежатиме від того, наскільки підніметься температура, а також можливі наслідки для навколишнього середовища.

Зміни клімату також можуть призвести до появи в регіоні нових патогенів та комах, які можуть вплинути на сільське господарство, а також на довкілля та здоров’я людини загалом. За словами вчених, більш посушливі погодні умови зроблять деякі хвороби, до яких схильна виноградна лоза, більш ймовірними, а також сприятимуть їх швидкому поширенню.

Як і у разі інших аспектів змін клімату, обов’язковою умовою буде адаптація. Виробники вина повинні будуть відібрати сорти, які краще підходять для мінливих умов довкілля.

Нагадаємо, глобальна температура встановила нові рекорди у 2023 році, океани нагрівалися, а льодовики постраждали від колосальної втрати льоду. Організація об’єднаних націй (ООН) попереджає, що 2024 рік може стати ще спекотнішим.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *