Остання версія Bradley, який ніяк не йде на пенсію: M2A4E1 назвали “гемйченджером”, але чи справедливо

Поки у США триває розробка нової бойової машини піхоти XM30, яка має прийти на заміну Bradley, самого ветерана чекає чергова модернізація, яка отримала індекс M2A4E1. Деталі цього оновлення показали у BAE Systems, яке зараз відповідає за ці машини після поглинання United Defense у 2005 році.

І хоча BAE Systems прямо називає M2A4E1 “геймченджером”, деталі модернізації не те щоб вражають та тягнуть на таке звання. Навіть враховуючи те, що ця версія БМП отримала комплекс активного захисту Iron Fist Light Decoupled від ізраїльської Elbit Systems.

Читайте також: Розвідка Південної Кореї оприлюднила маршрути та тип військ КНДР у РФ: і це лише перша партія фальшивих “бурятів”

M2A4E1 Bradley

Це дійсно дуже очікуване оновлення захисту цієї БМП, але справа в тому, що це очікування дуже сильно затягнулось. Бо рішення оснащення Bradley комплексом активного захисту було прийнято ще у 2016 році. Але випробування Iron Fist фактично перетворились у створення її окремої версії під назвою Iron Fist Light Decoupled. І про її готовність до інтеграції було оголошено ще у січні 2023 року.

Але готовність не означає те, що процес пішов. Бо гроші на це знайшлись лише у березні 2024 року, й лише для Bradley, але не для Stryker. А у травні виявилось, що комплекс активного захисту та загалом всю модернізацію M2A4E1 поки отримає лише доволі обмежена кількість БМП – аналогічна тій, що була поставлена Україні. Звісно це доволі значна кількість – понад 300 одиниць, але це з орієнтовно понад 3800 стройових одиниць (включно з розвідувальними версіями).

Ще одним елементом модернізації стало оновлення IBAS Block 2.8 прицілу навідника шляхом додавання нової тепловізійної камери. Також підвищена прохідність машини, без уточнення як саме це вдалось досягти та на скільки вона покращилась. Оновлення торкнулись кліматичного обладнання машини та підвищення кіберзахищеності.

M2A4E1 Bradley

І саме тому заявка BAE Systems на “геймченджерство” виглядає дещо перебільшеною. Хоча звісно розробник цілком міг мати плани на більше. Наприклад, у випадку “карт-бланшу” на дійсно проривну модернізацію без жодних обмежень, то Bradley міг би отримати абсолютно нову систему управління вогнем, зміну калібру гармати та додавання програматора боєприпасів для їх повітряного підриву. Звісно не погано було б замінити вже застарілий ПТРК TOW, провести інтеграцію дронів та рішення із забезпечення захисту проти них, а також багато чого іншого.

Інша справа, що задача BAE Systems просто “підтримати” на боєздатному рівні наявні БМП Bradley до того часу, поки вони не будуть замінені на XM30. А це накладає певні обмеження на бюджет через сам сенс вкладання коштів у машину, яка вже давно проситься на пенсію.

Інша справа, що поки навіть не видно строків, коли XM30 може дійсно замінити Bradley. Бо поки мова йде лише про етап порівняння прототипів від General Dynamics Land Systems (GDLS) та Rheinmetall, які мають зробити по 11 БМП. Хоча варто все ж таки відмітити підхід Пентагона у максимальному залученні до випробувань самих військових на всіх етапах і детального опрацювання їх відгуків.

Читайте також: Спочатку в РФ вкрали мільйони на РЛС “Воронеж”, уражених нашими БПЛА, а тепер по цьому ведуть справу

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *