Армія США спочатку хотіла заміну PAC-3 до Patriot, а потім зрозуміла, що й ця протибалістична ракета хороша

Армія США вирішила відмовитись від програми по розробці “ракети-перехоплювача наступного покоління” до зенітно-ракетного комплексу Patriot, оголошення про яку з’явилось восени 2023 року.

Натомість американські військові хочуть зосередитись на послідовній модернізації ракети PAC-3 MSE, яка себе гарно показала зокрема при відбитті ракетних ударів РФ по Україні, пише Defense News з посиланням на слова генерал-майора Френка Лозано, відповідального за програми по ракетному озброєнню та космосу.

Читайте також: Boeing хоче в цьому році рекорд по ГСН для ракет Patriot, і це важлива деталь

Пускові установки Patriot, фото – bernhardhuber

Від Defense Express хочемо підкреслити, що тут мова про доволі цікавий та водночас контроверсійний вибір американських військових, котрий все рівно був пов’язаний із певними ресурсними затратами.

Бо, як далі цитує видання того самого генерал-майора Лозано, Армія США встигла уже витратити певні ресурси на програму нової ракети-перехоплювача до Patriot, і відмова від цієї програми також принесла певні ресурсні витрати американським військовим.

Втім, якщо міркувати логікою “забігу на довгу дистанцію”, то економічно вигіднішим виявилось вкладатись саме у модернізацію PAC-3 MSE, додаючи нові можливості цій ракеті з розрахунку на горизонт навіть до 2040 року.

PAC-3 MSE

Виходить, що американські військові в ухвалили рішення зупинити роботи по новій ракеті до Patriot в чомусь вчасно саме з бюрократичної логіки, бо інакше б на цю програму треба було б закладати фінансування одразу на проміжок з 2025 по 2029 фінансовий роки.

Також цікаво, що Армія США в плані посилення своїх протиракетних можливостей вирішила піти ще по такому цікавому варіанту – відпрацьовувати поєднання THAAD та Patriot в рамках одного ешелону протиракетної оборони, зокрема коли по одній і тій же цілі може запускатись ракета-перехоплювач спочатку від того ж THAAD, а потім “дублююча” ракета від “Петріота”.

Раніше Defense Express писав про те, що Пентагон замовив ракети до Patriot за астрономічним цінником, то скільки тепер коштує протибалістична MSE. Також ми розповідали, що у вересні 2024 року Пентагон розкрив скільки зараз США виробляють ракет до HIMARS та Pariot, а також артилерійських снарядів.

Читайте також: Україна просила в США протиракетний комплекс THAAD проти “Кинжала”, але його розгорнуть в Ізраїлі

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *