Франція вивела на випробування новітній фрегат Amiral Ronarc’h, перший у серії FDI: чим він особливий

Військово-морські сили Франції наблизились до отримання нового фрегата Amiral Ronarc’h, який є першим представником свого класу та є результатом програми FDI – Frégate de Défense et d’Intervention, фрегат оборони та інтервенції.

Саме такі фрегати, яких замовлено п’ять одиниць, мають прийти на заміну фрегатам класу La Fayette, які були введені в експлуатацію з 1996 по 2001 рік. А сам Amiral Ronarc’h має встати у стрій вже у 2025 році.

Читайте також: Вашингтон розслідує закупівлю Бразилією шведських Gripen: до чого тут взагалі США

Amiral Ronarc'h

Amiral Ronarc’h (фото: DGA)

І у порівнянні із La Fayette новітній Amiral Ronarc’h вкотре демонструє сталу тенденцію збільшення тоннажності та розширення бойових можливостей кораблів. Зокрема La Fayette мав тоннажність у 3200 тонн, а в Amiral Ronarc’h 4500 тонн.

При цьому новий фрегат коротший на 3 метри та має загальну довжину 122 метри, але ширину у 17,7 метра, що на 2,3 метра більше. Він також швидший на 2 вузли й розганяється до 27 вузлів. Він має більшу дальність ходу до 5000 миль проти 4000 миль на 15 вузлах.

La Fayette

La Fayette (фото: Marine Nationale)

Щодо озброєння, то новітній Amiral Ronarc’h у версії для ВМС Франції має 8 пускових для протикорабельних ракет Exocet MM40 Block 3 з дальністю 200 км та можливістю ураження наземних цілей, 16 шахт для зенітних ракет Aster 15 та 30, які мають дальність до 30 та понад 100 км відповідно та в Україні більш відомі, як ракети до ЗРК SAMP/T.

Серед іншого озброєння – два спарені торпедні апарати під легкі торпеди MU90 Impact, одна універсальна артилерійська установка калібром 76-мм від Oto Melara та два бойових модулі з автоматичними 20-мм гарматами.

Amiral Ronarc'h

Amiral Ronarc’h

У порівнянні із La Fayette можливо відзначити потужне зростання саме ППО, бо у нього за протиповітряну оборону відповідали шість пускових Sadral з ракетами Mistral 3, тобто мова йде про ПЗРК. І ними на трьох з п’яти фрегатах класу La Fayette замінили Crotale CN2. Водночас La Fayette має 100-мм гармату, хоча допоміжний калібр у вигляді двох 20-мм гармат F2 залишився тим самим.

Авіаційна компонента суттєвих змін не зазнала, один вертоліт типу NH90, але Amiral Ronarc’h також має нести один розвідувальний БПЛА. А от кількість екіпажу, завдяки сучасним цифровим системам, вдалось якісно скоротити. 125 осіб проти 164-170 членів екіпажу у La Fayette. При цьому новий фрегат ще має можливість розмістити додатково 28 осіб, наприклад, спецпризначенців.

Звісно мова йде і про глобальний стрибок в оснащені фрегату нового класу сенсорними системами. Бо в Amiral Ronarc’h встановлена нова РЛС Sea Fire (технологія: AESA, GaN) від Thales із задекларованою дальністю виявлення повітряних цілей до 300 км, без мертвої зони над собою. Вона є головним інструментом оновленої бойової системи управління SENIT з підвищеним кіберзахистом.

Amiral Ronarc'h

Amiral Ronarc’h має характерний зворотній ніс

Також Amiral Ronarc’h повинен мати меншу радіолокаційну помітність. Зокрема для цього знадобилось використати зворотній ніс, який зумовлює меншу морехідність, хоча дуже вигнуті вилиці корпусу мають вирішити питання із заливанням палуби хвилями. А якраз через це рішення Amiral Ronarc’h дійсно отримав дуже характерну зовнішність.

Зазначимо, що окрім Франції фрегати класу Amiral Ronarc’h також замовила Греція, яка у 2021 році законтрактувала три кораблі у потужнішому підкласі Kimon за 3,5 млрд доларів. Грецька версія має не лише на 8 зенітних ракет Aster більше, а й додатковий ЗРК ближньої дії RIM-116, а головне, на додачу до Exocet ще 8 універсальних пускових шахт для крилатих ракет MdCN.

Всі три грецькі фрегати мають увійти в експлуатацію до 2026 року, а от п’ять французьких будуть будуватися довше, до 2032 року.

Читайте також: Ядерні навчання НАТО Steadfast Noon: як вони пройдуть та чи буде там щось особливе

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *