Зміни клімату – озера по всьому світу швидко нагріваються – чому це погано

Земля нагрівається зсередини: озера по всьому світу швидко теплішають

Озера по всьому світу швидко нагріваються © freepik/freepik Першими постраждають тропічні озера.

Вчені заявили, що до кінця століття озера Землі зіткнуться з безпрецедентним потеплінням через антропогенні зміни клімату. І першими в умовах, які не мають аналогів, опиняться тропічні озера. При цьому постраждають як поверхневі, так і підповерхневі шари, що ставить під загрозу біорізноманіття та екосистеми, повідомляє SciTechDaily.

Озера виконують важливі екологічні функції та є домом для великої кількості видів. Але останнім часом вони зіткнулися із тривожною тенденцією стрімкого потепління. Нове дослідження, проведене міжнародною групою вчених, показало, що якщо антропогенна зміна клімату йтиме в нинішніх темпах, озера зазнають потепління, аналогів якому ще не було.

У ході дослідження вчені використали дані про температуру озер, змодельовані за допомогою кліматичної комп’ютерної моделі Community Earth System Model, version 2, яка охопила період із 1850 по 2100 роки. Це перша у своєму роді модель, яка враховує динаміку та термодинаміку озерних систем у комплексі з атмосферою.

Вчені використали 100 симуляцій з минулого у майбутнє. Кожна з них згенерувала трохи різну картину природної мінливості клімату з огляду на антропогенний вплив. Це допомогло вченим оцінити природні зміни у температурі озер окремо від тих, що відбуваються під впливом діяльності людини.

Доктор Лей Хуан, провідний автор дослідження зі Столичного педагогічного університету в Пекіні, колишній науковий співробітник Центру кліматичної фізики IBS у Пусані, заявив, що до кінця століття озера по всьому світу зіткнуться з новими для них умовами. Але терміни їхньої появи відрізняються у глобальному масштабі. Коли температура підніметься на 2,4 градуса Цельсія вище за доіндустріальний рівень, першими постраждають тропічні озера.

Поверхневе потепління впливає на види, які живуть не мілководді, деякі з них можуть мігрувати в глибші шари. Тому вченим важливо розуміти, як потепління проникатиме у підповерхневі шари води.

«Наше дослідження показує синхронне виникнення умов, що не мають аналогів у підповерхневих шарах тропічних озер, викликане швидкою низхідною передачею сигналів потепління під час частих подій перемішування озер. Навпаки, озера у високих широтах частково захищають підземні шари від поверхневого потепління за допомогою стратифікації, затримуючи або іноді навіть запобігаючи виникненню кліматичних умов, що не мають аналогів, на глибині», — заявив один з авторів дослідження Єстин Вулвей, незалежний науковий співробітник NERC в Університеті Бангора.

За словами вчених, наслідки таких змін для озер будуть дуже глибокими. Вони можуть вплинути на біорізноманіття та екосистеми цих водойм. На відміну від морських і наземних тварин, озерні організми часто обмежені у своїй здатності мігрувати в більш відповідні житла.

Раніше міжнародна група вчених заявила про те, що льодовики, які розташовуються в тропіках, тануть набагато швидше, ніж припускали моделі. Вони вже відступили до розмірів, які вчені не очікували побачити протягом десятиліть.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *