Латвія отримала перший БТР Patria власного виробництва: скільки на це пішло років

Збройні сили Латвії отримали перший бронетранспортер Patria 6х6 вироблений у країні. Передача техніки відбулась на базі Ādaži й він посилить 3-ю Латгалійську бригаду національної гвардії латвійських збройних сил.

У відповідному повідомленні від самої бригади зазначено, що виробництво цих бронемашин реалізовано у повному циклі. І це перший випадок для оборонної промисловості країни, яка до цього часу не мала такого досвіду. А загалом щорічно у Латвії планується виробляти по 30 одиниць Patria 6х6.

Читайте також: Бразилія хоче обміняти старі Leopard 1 на сучасні танки та БМП з доплатою

Слід зазначити, що домовленість про виробництво Patria 6х6 у Латвії була досягнута наприкінці серпня 2021 року. Вартість угоди тоді залишилась невідомою, але був розкритий загальний об’єм замовлення у 200 бронетранспортерів зі строком постачання до 2029 року. Під час урочистих заходів на фото видно більше машин Patria 6х6, але вочевидь мова йде про ті, які вироблені ще у Фінляндії та які почали надходити до країни з жовтня 2021 року.

Patria 6х6

Patria 6х6

Таким чином від моменту укладання та надходженням першої серійної машини, пройшло майже три роки. Саме виробництво здійснюється на спільному підприємстві Patria та Unitruck – Defence Partnership Latvia, у місті Валмієра, а корпуси машин виготовлюється в EMJ Metāls під Ригою.

І саме Patria 6х6 повинна стати основною бойовою машиною латвійських збройних сил. Справа в тому, що наразі армія цієї країни озброєна британськими вживаними FV107 Scimitar у кількості близько 170 одиниць.

FV107 Scimitar

FV107 Scimitar

Загалом Patria 6х6 є доволі цікавим бронетранспортером. Він має загальну вагу у 24 тонни, оснащується 400-сильним двигуном, має місткість до 8-10 осіб десанту та базовий захист на рівні STANAG 4569 level 2 із можливістю нарощення до level 4, тобто від базового 7,62х39 до максимального 14,5х114.

Маневреність машини забезпечується поворотом передніх двох коліс, опціонально – всіх трьох. Також опціональним є додавання амфібійних можливостей. Зрештою наявність чи відсутність бойового модуля та його озброєння – також вибір замовника.

Загалом Patria 6х6 зараз постачається до національного замовника – Фінляндії, у загальній кількості у 131 машину. Ще 321 Patria 6х6 закупила Швеція у березні 2024 року, при цьому всього за 507,4 млн доларів, тобто по 1,58 млн доларів за одиницю. А найбільший контракт Patria може отримати від Німеччини, деPatria 6х6 конкурує із Fuchs Evo від Rheinmetall у боротьбі за контракт на заміну TPz-1 Fuchs. Мова йде про замовлення на 900 одиниць.

Також варто додати, що у серпні 2023 року з’явилась інформація, що Patria розглядає можливість заходу в Україну з метою виробництва своїх колісних бойових машин.

Читайте також: Прагматична система проти мінних полів, яка потрібна Україні – безпілотний M113 з M58 MICLIC

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *